Vriendschap is werken

8 January, 2011
by Hetty

Vriend of Kennis

Vaak vraag ik me af wat nu eigenlijk echte vriendschap is en inhoud. Zelf ben ik een type die weinig mensen toelaat als echte vrienden. Dat kan natuurlijk het aard van het beestje zijn en bij een HSPer horen, toch houdt het me best wel veel bezig. Vrienden zijn mensen die er voor elkaar zijn in voor en tegenspoed, mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen, met elkaar leuke dingen doen maar er óók zijn in mindere tijden.

Vaak is dat voor elkaar zijn in voorspoed niet zo moeilijk, dat gaat vaak vanzelf als je dezelfde interresse’s hebt. Maar tegenspoed… daar stokt het al snel. Men wil best wel een poosje je narigheid, verdriet o.i.d. aanhoren maar naar verloop van tijd denkt men er niet meer aan maar heeft men ook niet de behoefte dat je er weer over begint. Het is genoeg, men wil verder.

Echte vrienden vinden het niet erg dat je je verhaal vaker verteld of weer je verdriet van voor af aan herhaald, ze weten dat het je goed doet dat er geluisterd wordt. Dat je het nodig hebt voor het verwerken van…

Dat is het stukje geven in een hechte vriendschap, maar hoe zit dat met het stukje nemen dan? Men zegt het is geven en nemen, nu is het stukje geven heel belangrijk maar wat met het stukje ontvangen? Als je in een vriendschap gehoor geeft of hulp biedt, wil je ook graag dat het aangenomen wordt. Dat is naar mijn idee net zo belangrijk als het stukje nemen, maar wordt niet echt vaak over gesproken.

Als je altijd ontvangt en nooit kan geven omdat de bedoelde ontvanger het niet aanneemt is er nog steeds éénrichtingsverkeer. Als je zoveel liefde en zoveel hulp wilt bieden en het wordt niet opgepakt kan je dan ook spreken van vriendschap? Je wordt zelf geholpen door een luisterend oor, een vriendelijk gebaar of een uitgestoken hand, dan wil je op zijn tijd iets terug kunnen doen en als het goed is staat de ander daar voor open… toch? Of ben je dan te veeleisend in een vriendschap? Die verplichting heb je toch naar elkaar toe zonder moeite?

Als dat niet zo zou zijn dan is er sprake van geen volledig vertrouwen in elkaar. Zo ontstaan er situaties die scheef groeien, vaak zonder dat men het wil en zonder dat men zich er van bewust is, want praten is ook dan heel moeilijk. De mensen die je je echte vrienden noemt moet je volledig kunnen vertrouwen, daar moet je alles eerlijk tegen kunnen zeggen.

Ook is het niet zo dat je echte vrienden dagelijk of bijna dagelijks moet zien of spreken, nee ze zijn er op de momenten dat je ze nodig hebt of op de momenten dat zij jou nodig hebben.

Zelf ben ik er van overtuigd dat een echte vriendschap bestaat uit geven èn nemen. Anders praat je over kennissen, en die zijn ook belangrijk hoor, zeker. Kennissen kunnen mensen zijn die veel voor je betekenen, maar vriendschap zit een dimensie hoger. Kennissen kunnen er niet altijd voor je zijn en jij ook niet altijd voor hen, en dat kan zonder dat je elkaar daarop aankijkt. Kennissen wordt heel vaak verward met vrienden terwijl er wel degelijk verschil in zit.

Ga maar bij je zelf na welke mensen jij in je omgeving onder de noemer vrienden of kennissen moet/wilt scharen. Je zult versteld staan hoe weinig echte vrienden je dan overhoud. Maar voel je je er niet ongelukkig onder, want als dat het geval is dan betekent dat dat je een aantal mensen altijd al verkeerd hebt benoemd. Dan is het je taak om dat in je hoofd recht te zetten net zolang totdat je er zelf tevreden en gelukkig mee bent. En soms kom je erachter dat je veel gelukkiger bent met weinig vrienden dan met veel vrienden.

One option for solving many health problems is a online. Minor change in basic lifestyle, another is How many times have you tried to take Levitra.

2 Comments

  • aad says:

    Een interessant stukje dat je schrijft over vrienden en kennissen. En er zit ook een grote waarheid in je verhaal. Helaas vind ik wel dat je niet altijd open en eerlijk kunt zijn tegen je vrienden. Soms zou je een vriend of vriendin wel eens de waarheid willen vertellen om een tactische manier maar je weet dat je hem of haar dat kwetst en dit je vriendschap in gevaar kunt brengen. Ik ben van mening dat dit voor heel wat mensen met echte vrienden geldt.

  • Hetty says:

    Dank je voor je reactie Aad,en ik ben het met je eens dat je niet zomaar alles kan zeggen, ligt ook wel aan hoe je band is met elkaar en de manier waarop.

1 Trackback or Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous Post
«
Next Post
»