Knieperties

23 December, 2010
by Hetty

En weer is het tijd voor een volgend Thema voor het 12m12p project. Deze keer wist ik dus echt niet wat ik moest gaan doen.

Het thema is Winter, je zou zeggen keuze genoeg vooral nu met die sneeuw. Toch kwam ik er niet uit. Totdat er enkele suggesties gedaan werden via twitter over koekjes bakken e.d.

Mijn eerste gedachte was: ja heel leuk maar dat is eigenlijk helemaal niet mijn ding. Als er hier koekjes worden gebakken in huis doet Peter dat meestal met de kids. Dus ik wou het idee eigenlijk al naast me neerleggen en toen bedacht ik me ineens dat ik wel degelijk daar iets mee kon.

Ieder jaar in de maand december haal ik trouw mijn knijpertjesijzer uit de kast om onder veel plezier van de kids nieuwjaarskoeken te gaan bakken. Ik schrijf nieuwjaarskoeken maar we noemen ze eigenlijk knieperties (knijpertjes). Hele dunne wafeltjes die je ook op kan rollen en slagroom (of andere room) er in kan doen. Mijn moeder bakte ze vroeger ook altijd al en we waren er razend op, dus een paar jaar geleden heb ik zelf zo’n ijzer gekocht.

Nu is het dus ook mijn traditie geworden om in ieder geval in de winter, in de kerst vakantie knieperties te bakken en dat doe ik met plezier met 4 snaaiende kinderen en 1 snaaiende man om me heen die net zo dol op de randjes zijn die er af komen dan op de koeken zelf.

Het beslag bestaat uit niets minder dan :
1 pond suiker
1 pakje boter (250 gr margarine)
0,5 liter water
2 eieren
1 pond bloem
half theelepeltje kaneel

Het is een smakelijke aanrader en je bent verzekerd van héérlijk smullen!

15 Comments

 • Judith says:

  geweldig verhaal met leuke fotos erbij. Ik zag al bij Adriette haar hyves staan dat ze kniepertjes ging eten, maar ik had geen idee wat het waren. Nu dus wel :).

 • En ze zijn lekker hoor :-):-)

 • Marieke says:

  Oooh!! Die zijn heerlijk!!! Die aten we ook altijd bij kennissen rond het nieuwjaar ja..
  Ziet er goed uit.. Leuke foto’s ook! 🙂

 • Leo Janssen says:

  Leuk verhaal, duidelijk recept, enige foto’s (vooral die van de gezamenlijke smulpartij) en dan: die niet te weerstaan verleidelijke stapel! En, bijna ongelovig vroeg ik: “Je gaat in januari nog een keer nieuwe bakken?!?!” :-))

 • jaap says:

  hoi ,
  ik dacht dat kniepertjes iets drents was ,toen ik 30 jaar geleden in drente kwam wonen had ik nog nooit van kniepertjes gehoord ,ik kreeg ze bij iedereen maar ik hou er nog steeds niet van.
  Jaap

 • Hetty says:

  iedereen bedankt voor de leuke reactie’s.
  @Judith ja de kids zijn er razend op.
  @Peter lekker hè.
  @Marieke bij ons is het echt traditie geworden 😉
  @Leo lekkere smulpapen hè? Ze gaan zo snel op dat ik gerust na nieuw jaar weer kan bakken 😉

 • Hetty says:

  Bedankt voor je reactie Jaap, het komt inderdaad daar ergens vandaan. Zelf kom ik uit Overijssel en daar ken ik het van. hier zijn ze er gek op.

 • martijn says:

  He, Hetty
  volgens emmy en mij is het eerste plaatje niet compleet waar is het horloge en de stopwatch?
  martijn

 • Hetty says:

  Haha die is goed Martijn, maar zo zie je dat ik niet helemaal een kopie ben van pa ;), alhoewel…de klok (met secondenwijzer) stonds wel in de vensterbank 😉

 • Nou, nog noooiiiiitttt van gehoord, maar dit verhaal EN die hongermaakende mooie en vooral schattige foto’s .. ja ik ben verkocht… Leiden go’s Knieperties hihihihi… Eens zien waar we zo’n apparaat vandaan gaan halen. Dank je wel Hetty en smulse zou ik zeggen hihihi
  Liefs, Lien

 • Hetty says:

  Dank je Carolien voor je reactie. Ze zijn zeker lekker. Het komt bij mijn ouders vandaan dus Overijssel/Twente die kant uit.

 • Leuk die knieperties! Ik herinner me nog mijn verbazing, de eerste keer dat ik ze bij de familie zag. Ik kende alleen de Groningse nieuwjaarsrolletjes en die zijn veel kleiner (en dus opgerold).
  Ik heb weleens gehoord dat de platte horen bij het oude jaar (dat al geweest is en je dus kunt overzien) en de opgerolde bij het nieuwe jaar (dat nog onbekend is en je dus niet kunt overzien).

 • Elly Ottervanger says:

  oh zo lekker, ik als geboren Drent weet er alles van…samen met de rollegies mis ik dat toch wel heel erg hier in het westen, hahah.

 • frans says:

  Goh Hetty, dat zijn er genoeg voor heel Werkendam. Ik kom ook aanschuiven en een vorkje meeprikken.
  Voor jullie allen: prettige dagen en goed 2016

 • Elly Ottervanger says:

  Heerlijk die knieperties, ik ben een Drentse en ben daar mee opgegroeid, net als met rollechies…ook zo lekker. Geniet vast van de feestdagen en dank voor al het delen van allerlei mogelijkheden. Een top 2016 alvast.

1 Trackback or Pingback

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous Post
«
Next Post
»