De Oude Kerk in Leegkerk

28 July, 2011
by Hetty


De afgelopen weken zijn we op vakantie geweest in Groningen waar mijn broer Wim jaren heeft gewoond toen hij nog leefde. Dat riep vele herinneringen aan hem op. Niet zozeer omdat we zelf die streek goed kenden, maar meer omdat hij daar het grootste deel van zijn leven heeft gewoond.

Kerk in LeegkerkEén van die herinneringen was het kerkje in Leegkerk waar hij 20 jaar terug zijn huwelijksfeest heeft gehouden. Op de één of andere manier heeft dat kerkje een sterke indruk op me gemaakt. Allereerst ook wel omdat wij het helemaal niet gewend waren om zoiets in een oude kerk te vieren.

Ik zie het nog steeds voor me, de kerkzaal met langs de kant een rij tafels waar we zelf ons drinken konden pakken en in het midden lange tafels waar allerlei lekkernijen op waren gezet om onze magen tevreden te stellen.

Maar ook de nisjes waar we zo lekker in konden zitten en het koor, wat door een boogdoorgang was gescheiden van het schip, waar ze gingen volksdansen. Ik weet nog dat we daar vol verbazing naar hebben gekeken, we waren tenslotte niets gewend. Zeker weet ik het niet, maar volgens mij had mijn zusje (en ik waarschijnlijk ook) nog een poging gedaan om mee te doen.

Kerk in LeegkerkBuiten om de kerk heen was een héle oude begraafplaats met enkele graven. En ja, wat krijg je als je een feest hebt met zoveel kinderen die het binnen na verloop van tijd zat zijn? Juist, die speelden op de begraafplaats.

Nu na zoveel jaar maakt die kerk nog zoveel indruk op mij, dat ik er naar terug wilde om hem weer eens te zien. Het maakte een weemoedige indruk op me, temeer omdat mijn broer er niet meer is en je op deze wijze stukjes die bij hem horen opzoekt.

De kerk was nu ingericht en ik heb even mijn stem laten horen en samen met mijn dochter Adriëtte de eerste regels van het “Ave Maria” gezongen. Wow wat een klank! Wat een nagalm! Zo enorm indrukwekkend.

Met mijn nieuwe iPhone heb ik enkele foto’s gemaakt en Peter heeft zich met de D300 goed weten te vermaken.
.
Kerk in LeegkerkKerk in LeegkerkKerk in LeegkerkKerk in Leegkerk
Kerk in LeegkerkKerk in LeegkerkKerk in LeegkerkKerk in Leegkerk
Kerk in LeegkerkKerk in LeegkerkKerk in LeegkerkKerk in Leegkerk

How counterfeit remedies end up in our public health system

5 Comments

 • Leo Janssen says:

  Mooie foto’s Hetty. En gefeliciteerd met je nieuwe iPhone. Ik heb daarmee de laatste maand ook elke dag een foto gemaakt voor mijn Blipart journaal. Voor de fotografie op de korte(re) afstand heel behoorlijk. Maar voor land- en foto’s vond ik het niet echt ‘mijn’ camera. Ben heel benieuwd naar je ervaringen ;))

 • Hetty says:

  Dankjewel Leo. Ik ben mijn iPhone nog druk aan het uitproberen, er zit zo verrassend veel op. We houden je op de hoogte 😉 tot gauw hè

 • Margot Kalse says:

  Hallo Hetty,
  Op zoek naar een locatie voor een concert in Groningen met ons project Gregoriaans en Moderne Devotie in de Lage Landen (1300-1500) kwam ik bij het kerkje in Leegkerk terecht.
  Is echt een Middeleeuws kerkje begrijp ik, niet verpest door verbouwing en later interieur, maar er staat dus helemaal niets in?
  Mooie foto’s van jullie! Mijn vraag is of je denkt dat de ruimte geschikt is voor een concert: is de kerk schoon en niet beschimmeld van binnen en zo, en weet je een contactpersoon die over de kerk gaat en mij meer kan vertellen?
  Heel graag! Met vriendelijke groet,
  Margot Kalse, leider van ensemble Trigon en Key2Singing

 • Harry Perton says:

  Ik kwam er gister nog langs. Momenteel zijn ze er aan het verbouwen. Hopelijk blijft die klank bewaard!

 • Hetty says:

  Dank voor je reactie Harry, inderdaad is het te hopen dat het karakter/de klank van de kerk bewaard blijft. Het heeft gewoon iets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*